FƑoldal VĂĄrosunkrĂłl TermĂ©szetvĂ©delem
 • FogadĂłnap
 • HirdetmĂ©nyek
 • KözĂ©rdekƱ adatok
 • PolgĂĄrmesteri hivatal cĂ­me
 • NyomtatvĂĄnyok
 • Hasznos informĂĄciĂłk
 • LĂĄtnivalĂłk
 • KözlekedĂ©s
 • GasztronĂłmia
 • SzĂĄllĂĄshelyek
 • HĂ­rek
 • EsemĂ©nyek
VĂĄrosunkrĂłl
NyomtatĂĄs
Természetvédelem

Az mindennapos emberi háborgatástól mentes vidékek szépségükkel csábítják a látogatót.

Ilyen hely a Siófokhoz tartozó Töreki Halastavak területe is, amely 1992 óta tartozik a természetvédelem oltalma alá.

Töreki Halastavak

Siófok nyugati határában, a Pannon-tenger levonulását követƑ korai pleisztocén idején kialakult lösz dombok között, a Balatonra merƑlegesen húzódó völgyben helyezkedik el a Töreki Halastavak természetvédelmi terület. Itt halad át a dél-dunántúli piros turistaútvonal is. A 300 hektáros föld legfƑbb értéke a Cinege patak - Siófok környékének egyetlen Balatonba torkolló, élƑvizet szállító vízfolyása -, valamint a patakra épült, 10 tóból álló, 36 hektár területƱ vízrendszer.

A patak forrásvidéke is védett. A territórium jellemzƑje az élƑhelyek nagy változatossága: tó, mocsár, üde kaszáló, száraz gyep és erdƑ. Ez a változatosság sok értékes élƑlény életterét biztosítja. A terület déli határa egy 64 hektáros erdƑtömb, nyolcvanéves cseres-tölgyes faállománnyal.

1998-ban készült el a 9000 méteres tanösvény, amely a jellegzetes élƑhelyeket mutatja be, magyar, német és latin nyelvƱ tájékoztató táblákkal segít megismertetni a növény- és állatvilágot. Itt látható például két felhagyott külszínfejtésnél a több százas partifecske kolónia és a gyurgyalagok élƑhelye. Itt van az európai madárfajok vonulási útvonala is. Ɛsszel és tavasszal a halastavak pihenƑ és táplálkozó helyet biztosítanak számtalan, hazánkban nem honos madárnak, melyek vonulás idején nagy tömegben lepik el a környéket. A kirándulók egy tavi és egy erdei pihenƑhelyen fogyaszthatják el elemózsiájukat. A természetvédelmi terület fenntartója Siófok Város Önkormányzata, amely e hely földtani feltárását az MTA Földrajztudományi Intézetével elvégeztette, s tervezi az elmúlt 30 ezer év földfelszíni alakulásának bemutatását a nagyközönség számára.

Megvalósult 71 hektár erdƑtelepítés, a friss ivóvíz-szerzés lehetƑségét egy forrás már biztosítja, további feltárását tervezi a fenntartó.

Az ELTE Növényrendszertani, illetve Ökológiai Tanszéke elvégezte az élƑhely tudományos feltárását, így a bemutatáson kívül, az általános és középiskolai oktatás mellett az egyetemi képzés céljaira is kiváló e hely. Gyakran szerveznek terepgyakorlatokat, természetvédelmi táborokat.

A Siófoki Önkormányzat fejlesztési elképzeléseinek megvalósításához 2003-ban 500 ezer forintot költ erdƑtelepítésre, 1 millió 990 ezer forintot pedig a Cinege patak és környékének rendezésére.

Eseménynaptår
http://www.balaton-parti.hu
http://kozadat.hu/kereso/
http://balatonihajozas.hu/
http://www.termofok.siofok.pro/index.php/Tartalom/kozvilagitas-hibabejelentes.html
http://archiv.siofok.hu/files/siofokkamerak20150914.pdf
http://galerius-furdo.hu/
http://www.siofokkartya.hu