Főoldal Önkormányzat Nemzetközi kapcsolatok
Önkormányzat
Nemzetközi kapcsolatok

Siófoknak jelenleg nyolc testvérvárosa van, továbbá több külföldi várossal állunk partner kapcsolatban.
A nemzetközi kapcsolatok alapvetően a kultúra, sport és az idegenforgalom területén működnek kiválóan, ugyanakkor fontos megemlíteni a diák valamint szakmai cseréket, kórus és táncegyüttesek folyamatos találkozóját.

Városunk első ízben a finnországi Ouluval kötötte meg a testvérvárosi szerződést.
Oulu Észak-Finnország legnagyobb városa, az Oulu folyó torkolatánál fekszik. A város lakossága mintegy 104.500 fő.
A Siófok-Oulu hivatalos testvérvárosi megállapodás aláírására 1978. szeptember 9-én került sor. A kapcsolatteremtés fő célja a két rokon nép kölcsönös megismerése volt, valamint szervezési, egészségügyi, kulturális tapasztalatok cseréje. Az évek során számos csoportos és személyes látogatás történt. A két város polgárai között személyes barátságok fűződtek, amelyek közül nagyon sok a mai napig fennmaradt.

A következő testvérvárosi szerződés aláírására 1990 tavaszán került sor Siófok és Netanya között.
Netanya, a ragyogó fekvésű izraeli város a turizmus, a gyémánt és a sport városa. Elérhetősége akár levegőben, akár szárazföldön kiváló, Jeruzsálemtől 1 óra autóval. Az elmúlt 7 év alatt a baráti, családi látogatásokon kívül többször látott vendégül a két város kölcsönösen diákcsoportokat és néptánc együtteseket. Egyébként Netanya adta az alapötletét az Aranykagyló Nemzetközi Folklór Fesztiválnak.

Az 1990-es év bővelkedett a testvérvárosi kapcsolatok felvételében, ugyanis ekkor került aláírásra a Siófok- Gyergyószentmiklós testvérvárosi szerződés is.
Kezdetben a két megye Hargita és Somogy vette fel egymással a kapcsolatot, majd a két megye városai is érdeklődni kezdtek a lehetséges kapcsolatfelvétel céljából. Gyergyószentmiklós lakossága megegyezik a Siófokival tehát 23.000 fő. A város fekvése és az azt körülölelő vidék gyönyörű, közel a Gyilkos-tóhoz és a Békás szoroshoz. A kapcsolat nagyon jól működik az iskolák, kórusok és táncegyüttesek között. A tervek között szerepel a két város idegenforgalmi szakembereinek találkozója és cseréje is.

A negyedik testvérvárosunk a kaliforniai Walnut Creek. A hivatalos testvérvárosi egyezmény 1993 februárjában jött létre. A távolság ellenére 1997 nyarán már a második nagyobb diákcsoport töltött felejthetetlen napokat walnut creeki családoknál. 1999 áprilisban pedig a Siófoki Gyermek Kórus utazik vendégszereplésre Walnut Creekbe. Az elmúlt években aktívvá vált a cserediák kapcsolat a két város között. 2013-tól minden évben 11 felső tagozatos, jó tanulmányi eredménnyel rendelkező gyermek tavasszal a mindig más helyi általános iskola és a Hivatal szervezésében és támogatásával a tanulópárjához utazik Walnut Creek-be, majd ősszel az amerikai gyermekek érkeznek Siófokra. A testvérvárosban töltött másfél hét alatt megismerkednek a kulturával, a hagyományokkal, az ottani oktatási módszerekkel. Sok kirándulás, beszélgetés és móka teszi szorosabbá a gyermekek közti kapcsolatot.

A szászországi (volt NDK déli része) Waldheim és Siófok közötti hivatalos testvérvárosi szerződés aláírására 1997 május 16-án ünnepélyes keretek között Siófokon a hagyományos szezonnyitó ünnepségen, majd a Német Egység Napján, október 3-án Waldheimben került sor.

A Siófok és Pärnu közötti kapcsolat kialakítását a Siófokra érkező észt turisták kezdeményezték a 90-es évek elején. A gazdasági kapcsolatok később városi szintre emelkedtek és 1993 júliusában a két város vezetői aláírtak egy együttműködési szerződést, amely azóta is gyümölcsöző.
Pärnu és Siófok több szempontból azonosnak mondható. A Balti-tenger partján fekvő Pärnu a XIV. században csatlakozott a Hanza Szövetséghez, mely kötődés a város későbbi fejlődését nagyban meghatározta. Ezt a státuszt az elmúlt években ismét megújították. Az 54.000 lelket számláló Pärnuról az évek során kialakult, hogy a nyár, a nap, a tenger, az egészség, a gyönyörű parkok, valamint a békés, nyugalmas miliő városa.
Az egy évtizedes együttműködést követően Pärnu és Siófok városa 2001-ben testvérvárosi szerződést írt alá.

Az újabb kapcsolat a horvátországi ismert üdülőhely, Porec.
Porec 10.500 lakosú, története hosszú és sokrétű. Az egykori Osztrák Monarchia egyik tengerparti városa volt, amelyet a rómaiak alapítottak, majd velencei fennhatóság alatt volt. Porec a mai napig erősen kötődik Olaszországhoz, Velencét egy órás hajóúton lehet elérni.
A testvérvárosi szerződést 1998-ban kötötte meg a két város.

A két, idegenforgalmáról híres város, Siófok és a francia Saint Laurent-du-Var 1994 óta áll egymással szorosabb partnerkapcsolatban. Az azóta egyre jobban erősödő idegenforgalmi kulturális és sport együttműködést követően 2002. augusztus 19-én a Kodolányi János Főiskola dísztermében a két város vezetői aláírták a testvérvárosi szerződést.

Összefoglalva elmondhatjuk tehát, hogy Siófok Város nemzetközi kapcsolatai igen jól működnek. Fontos nem elfelejteni, hogy a városok közötti testvérkapcsolatok vagy egyáltalán együttműködések azon alapelvből származnak, hogy a városok polgárai egymást jobban megismerjék és ezen kapcsolatokból valamilyen módon profitáljanak. A kapcsolatok kialakításában és ápolásában nagyon sok köszönhető a városban működő baráti köröknek és civil szerveződéseknek

A testvérvárosok mellett Siófoknak partnerkapcsolatai is vannak. Ezek a következők: Landsberg (Németország), Poerto Vallarta (Mexico), Daruvár (Horvátország).